Τονομέτρηση:Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πιέσεως στο ιατρείο.Χρειάζονται περισσότερες απο μία μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα (τονομετρική καμπύλη).
Γωνιοσκοπία:Εξεταστική μέθοδος επισκόπησης της γωνίας (“αποχέτευσης”) του υδατοειδούς υγρού του οφθαλμού.
Βυθοσκόπηση: Εξέταση της οπτικής θηλής.
Περιμετρία(Οπτικά Πεδία):Απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση αλλά και παρακολούθηση γλαυκωματικών ή ύποπτων για γλαύκωμα ασθενών.
RNFL:Ηλεκτρονική απεικόνιση των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου.
Η αντιμετώπιση του χρόνιου απλού γλαυκώματος είναι αρχικά φαρμακευτική με κολλύριο ή συνδυασμό κολλυρίων(ή και χάπια).
Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και τα αντιγλαυκωματικά έχουν ενδείξεις,αντενδείξεις και παρενέργειες.Πολύ σημαντική έιναι η συνέπεια και υπευθυνότητα του ασθενούς.Κάποιος αμελής ασθενής ο οποίος δεν βάζει σωστά ή ξεχνάει να βάλει τα κολλύρια του δεν θα έχει ιδιαίτερο όφελος απο την αγωγή και θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συνέπειες.Εξίσου σημαντική είναι η συμμόρφωση του ασθενούς στην τακτή παρακολούθηση του απο τον θεράπων οφθαλμίατρο του.
Αν παρά την φαρμακευτική αγωγή η ενδοφθάλμια πίεση δεν ρυθμίζεται επαρκώς τότε εφαρμόζεται Laser(ALT,SLT) το οποίο διανοίγει το “αποχέτευτικό σύστημα”.
Αν ούτε αυτό επαρκεί τότε η μόνη οδός είναι η χειρουργική επέμβαση(τραμπεκουλεκτομή,τοποθέτηση βαλβίδας,καναλοπλαστική,τοποθέτηση stents)
Η κάθε οδός αντιμετώπισης συνυπολογίζεται απο πολλούς παράγοντες όπως η χρονιότητα του γλαυκώματος,η ηλικία,η πίεση στόχος,οι βλάβες που έχει προκαλέσει κ.α.
Το οξύ γλαυκωμα κλειστής γωνίας χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης με ιριδοτομή με YAG laser.