Χαλάζιο και θεραπεία του

Τι είναι το χαλάζιο;

Το χαλάζιο(κύστη βλεφάρου) είναι μια κατάσταση αρκετά συνήθης που εμφανίζεται ως ένα μικρό “εξόγκωμα” στο άνω ή κάτω βλέφαρο. Συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένας ή περισσότεροι αδένες παραγωγής λιπαρού εκκρίματος (μεϊβομιανοί αδένες) που βρίσκονται στα βλέφαρα. Τότε ο αδένας αυτός γίνεται οιδηματώδης και αυτό δημιουργεί φλεγμονή. Συμβαίνει ιδιαίτερα συχνα στα παιδιά.

Συμπτώματα:

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ένα πρήξιμο στο βλέφαρο με ευαισθησία(μικρή ή μέτρια) που ισως να συνοδεύεται και με δακρύρροια, αίσθημα βάρους και ερυθρότητα του οφθαλμού.Στα μεγάλα χαλάζια μπορεί να δημιουργηθεί και αστιγματισμός από την πίεση που ασκείται στον οφθαλμό.

Το χαλάζιο συγχέεται με την κριθή (“κριθαράκι”) η οποία εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα. Η κριθή είναι μόλυνση(συνήθως απο σταφυλόκοκκο) του θύλακα της βλεφαρίδας.Σχηματίζει στο χείλος του βλεφάρου  ένα κόκκινο, επώδυνο ογκίδιο.

Το χαλάζιο συνήθως εμφανίζεται μακριά από το βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με την κριθή και συνήθως κορυφώνεται προς το μέσα μέρος ή προς το ρινικό τμήμα του βλεφάρου

 

 

 

 

 

θεραπεία και αντιμετώπιση του Χαλαζίου:

Η αντιμετώπιση του χαλαζίου αρχικά είναι συντηρητική δηλαδή φαρμακευτική. Δίνεται αγωγή  ενός μεικτού σκευάσματος(αντιβιοτικού και κορτιζόνης) σε μορφή σταγόνων και αλοιφής.Η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα εάν ταυτόχρονα γίνεται και χρήση ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες) τα οποία μαλακώνουν το λιπώδες έκκριμα των αδένων και λόγω διαστολής απεγκλωβίζεται μέσα απο την κύστη. Εάν παρά την θεραπεία το χαλάζιο δεν βελτιώνεται τότε οι μόνες λύσεις είναι η ένεση κορτιζονούχου σκευάσματος(τριαμσινολόνης) ή η χειρουργική αφαίρεση του.Συστηματική αντιβιοτική αγωγή σε μορφή χαπιών σπανίως χρειάζεται.

Μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον;

Nαι.Ο κάθε ένας από τους πολλούς μεϊβομιανούς αδένες που έχουμε μπορεί να αποφραχθεί και τελικά να εμφανίσει καινούριο χαλάζιο. H βλεφαρίτιδαπρόσφατη εγκυμοσύνη,η ροδόχρους ακμή και άλλοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιο χαλάζιο στο μέλλον ή να υποτροπιάσει κάποιο ήδη υπάρχον.

H διάγνωση του χαλαζίου,όπως και άλλων οφθαλμικών παθήσεων πραγματοποιούνται στο Οφθαλμιατρείο IRIS μέσω ενός υπερσύγχρονου εξοπλισμού, και στη συνέχεια δίνονται οι κατάλληλες επιλογές αντιμετώπισης ή χειρουργικής αποκατάστασης πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή.